Първо преброяване на силите в парламента - атаката на председателското място

Никола Минчев и Росен Желязков са сигурните номинации, БСП вероятно ще предложи Кристиан Вигенин

17.10.2022 | 17:45 Редактор: Елеонора Танева

В навечерието на старта на 48-то Народно събрание вече има трима кандидати за председател на парламента. БСП също ще имат свое предложение. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обаче не потвърди дали това ще е Кристиан Вигенин. По-рано от ГЕРБ-СДС съобщиха, че ще издигнат Росен Желязков, а "Продължаваме промяната" - Никола Минчев.

Както свалянето на Никола Минчев от председателския стол преди вота на недоверие към кабинета Петков предначерта хода на събитията, така сега изборът на нов председател ще е проверка за това има ли мнозинство в новия парламент. Хипотезата, в която от ГЕРБ подкрепят Никола Минчев, а не техния кандидат, за да получат подкрепа от "Продължаваме промяната", беше разбита.

"Ние имаме кандидат, той се казва Росен Желязков. Парламентарната практика е най- голямата група да излъчи председател на НС. Смятаме, че качествата на г-н Желязков са по-високи от качествата на г-н Минчев", убеден е Делян Добрев от ГЕРБ.

"С други думи - няма да подкрепим нито един друг кандидат за председател на НС", категоричен беше Кирил Ананиев. 

Веднага след изборите от "Продължаваме промяната" категорично заявиха, че няма да предлагат председател на парламента, а само заместник-председател. Вчера обаче партията реши да издигне отново кандидатурата на Никола Минчев.

"Когато има победител, той формира мнозинство и той избира своя председател, заради което е бил и коментарът на г-н Василев по-рано. Истината е, че на този етап такова не се очертава и ние смятаме, че е важно да сложим кандидат. За нас това е Никола Минчев, защото смятаме, че е достойният кандидат и достойният председател. Част от парламентарните групи, които го свалиха са в парламента,  имат шанс да поправят своята грешка", коментира Калина Константинова.

От ДПС ще обсъждат темата утре. Въпреки очакванията, че няма да се сформира ясно мнозинство, което да гласува кабинет, в надпреварата за председателското място се впуснаха и от БСП. Засега обаче пазят кандидата си в тайна. 

Според източници на Bulgaria ON AIR най-вероятно това ще бъде Кристиян Вигенин. На този фон обща коалиция между ДБ и БСП изглежда все по-малко вероятна. Владислав Панев от ДБ заяви по-рано днес, че десницата и левицата ще намерят отново златната среда, само ако от БСП подкрепи въоръжаването на Украйна.

"Няма да подкрепим военна помощ за Украйна. Продължаваме да смятаме, че това е намеса във войната и не искаме да го допускаме", категорична беше Нинова. 

Все пак посредниците, предложени от ГЕРБ - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, започват срещите с партиите в четвъртък. 

"Предлагаме да съдействаме на шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог", пише в позицията на посредниците. 

А какъв ще бъде резултатът от срещите, ще разберем още следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК